Kumaş Yüz Maskeleri Virüsten Koruma Sağlayabilir mi?

İnsanlara, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için dışarı çıktıklarında yüz maskesi kullanmaları söylendi. Dünya genelinde araştırmacılar, olası N95 ve cerrahi maske sıkıntısı nedeniyle ev yapımı kumaş maskelerin performansını inceliyorlar. Peki en çok koruma sağlayan kumaş hangisidir?

Kumaş Yüz Maskeleri Virüsten Koruma Sağlayabilir mi?

Tarih: 27 Nisan 2020

Son araştırmalar, koronavirüsün havadaki aerosollerde birkaç saat hayatta kalabileceğini düşündürse de, öksürük veya hapşırma yoluyla yayılan daha büyük solunum damlacıkları yoluyla da yayılabilir. Covid 19 salgını sırasında hastanelerde cerrahi maske sıkıntısı olma olasılığı mevcuttur. Bu nedenle, Amerikan Hastalık Kontrol Önleme Merkezi (CDC) artık koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için kumaştan yapılmış yüz maskelerinin kullanılmasını önermektedir. Ancak en çok koruma sağlayan kumaş hangisidir?

Cerrahi maskeler sağlık çalışanlarının kullanımına sunulurken, kamusal alanda farkındalık yaratmak ve alternatif olması amacıyla kumaş maskelerin koruma seviyelerini araştırmak istiyoruz.

Yüz Maskeleri ve Solunum Maskeleri:

Cerrahi maskeler

Kullanıcının ağzı ve burnu ile yakın çevredeki potansiyel kirlilik arasında fiziksel bir bariyer oluşturan gevşek oturan, tek kullanımlık bir maskedir. Farklı kalınlıklarda ve sıvılarla temastan korunma konusunda değişken özelliklerde üretilir. Bu özellikler ayrıca nefes alabilirliği ve koruma seviyesini de etkileyebilir. Sıçramaları ve büyük partiküllü damlacıkları engellemede etkilidir. Havadaki öksürük, hapşırma veya bazı tıbbi prosedürlerle bulaşabilen çok küçük partikülleri filtrelemez veya engellemez.

Solunum maskeleri

Solunum maskeleri, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH) tarafından belirlenen bir verimlilik derecelendirmesine sahiptir. Bu, N95 maskesi için 3 mikrondan (.00003 cm) daha büyük (N) partiküllerin
% 95'ini filtrelediği anlamına gelir.

Solunum Maskeleri Sizi Aşağıdakilerden Korur:

  • Toz
  • Kirlilik
  • Bakteri
  • Virüsler
  • Alerjenler

Aşağıdaki maddelerden koruyamaz:

  • Yağ bazlı maddeler
  • Gazlar
Kumaş Maskeler

Birçok geleneksel tekstil üreticisi üretime yardımcı olmak amacıyla, standart dokusuz yüzey malzemelerin talebindeki beklenmedik artış nedeniyle tedarik konusunda son derece yetersiz kalan bu malzemeler yerine, üretimlerini geçici olarak tekrar kullanılabilir tekstil maskelerine dönüştürmeye gönüllüdür. Bilim adamları koronavirüsten en iyi korumayı bulmak için günlük kullanılan eşyaları test ediyorlar. Yastık kılıfları, pazen pijamaları ve origami vakum torbaları adaylar arasındadır.

Maskelerin Performans Değerlendirmeleri:

  • BFE (Bakteriyel Filtrasyon Verimliliği)

Bakterileri içeren bir aerosol ile karşı karşıya kaldığında maskenin bakterileri ne kadar iyi filtrelediğini ölçer. Orta ve yüksek koruma maskeleri,% 98 ila% 99'dan daha fazla bakteriyel filtrasyon oranlarına sahiptir.

  • PFE (Partikül Filtrasyon Verimliliği)

Bir maskenin mikron altı partikülleri, virüslerin de benzer şekilde filtreleneceği olgusuyla ne kadar iyi filtrelediğini ölçer. Yüzde arttıkça maske verimliliğinin de yüksek olduğu görülür. ASTM F2100-07, 0.1 mikron partikül boyutunun kullanıldığını belirtir.

  • Sıvı Direnci

Maskenin, bir sıçrama veya spreyin sonucu olarak dış katmanlardan iç katmana geçebilecek sıvı miktarını en aza indirme yeteneğini yansıtır.

  • Basınç Farkı (Delta P)

Maskenin hava akış direncini ölçer ve nefes alabilirliğin objektif bir ölçümüdür. Delta P değeri 4.0'dan düşük olan maskeler kabul edilebilir olarak değerlendirilir, Delta P değeri 2.0'dan düşük olan maskeler çok iyi kabul edilir.

  • Yanıcılık

Ameliyathanelerde anestezi için kullanılan oksijen kaynakları ve diğer gazlar bulunur ve lazerler veya koter ekipmanı gibi elektrocerrahi prosedürlerinden kaynaklanan potansiyel yangın tehlikeleri vardır. Ameliyathanede kullanılan yüz maskeleri dahil tüm ürünler güç tutuşurluk açısından test edilir.

Kumaş Maske Koruma Sağlayabilir mi?

Missouri S&T'den bir araştırma ekibi, parçacık boyutunu ve konsantrasyonunu ölçen bir parçacık boyutu analiz cihazı kullanarak çeşitli kumaşları ve malzemeleri test etti. Daha sonra, her bir malzemenin çoklu katmanlarının "filtrasyon verimliliği" ni, birkaç nanometreden 400 nanometreye kadar değişen farklı aerosol parçacık boyutlarıyla karşılaştırdılar. Araştırmacılar, eşarp ve bandana katmanlarının aerosolleri filtrelemek konusunda başarısız olduğunu buldular. Yastık kılıfı kumaşı iplik sıklığına bağlı olarak biraz daha iyi sonuç verdi. Araştırmacılar, 600 iplik sıklığına sahip yastık kılıfının 400 sıklığa sahip olandan daha iyi filtrelediğini belirledi. Test ekibinin bulduğu, maskelerin etkinliğinin geniş çapta çeşitliliğe sahip olmasıydı. Ayrıca bazı kumaşlarda, iki katın dört kattan çok daha az koruma sağladığını keşfettiler.

  • 600 iplik sıklığı olan çift kat yastık kılıfı % 22 koruma sağladı
  • 600 iplik sıklığı olan 4 katmanlı yastık kılıfı yaklaşık % 60 koruma sağladı
  • Kalın yün iplik çift katmanlı atkı % 21 filtreleme sağladı
  • Kalın yünlü iplik 4 katmanlı fular % 48.8 filtreleme sağladı
  • Yüzde 100 pamuklu çift katmanlı bandana içlerinde en başarısız olarak sadece% 18.2 filtreleme sağladı
  • Yüzde 100 pamuk 4 katmanlı bandana % 19,5 filtreleme sağladı

Yapılan farklı araştırmalara göre bazı kumaş maskeler yüzde 70 ila 79 filtreleme oranları ile cerrahi maskeler kadar iyi ya da biraz daha iyi performans sağlarken, daha hafif kumaş kullanılarak elde edilen ev yapımı maskeler ise yüzde 1 kadar daha düşük filtrasyona sahipti.

Başka bir araştırmada ise, uzmanlar nefes alabilirlik ve partikül filtrasyonunu test ettiler. Mutfak kurulama bezi ve vakum torbası en fazla partikülü yakalasa da, aynı zamanda nefes almayı en çok zorlaştıranlardı. İki kat kurulama bezi kullanıldığında nefes alabilirlik cerrahi maske ye kıyasla iki kat daha zordu.​

Sonuç

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, cerrahi maske en iyi performansı gösterdi ve 1 mikronluk bakterilerin% 97'sini yakaladı. Yine de her bir malzeme parçacıkların en az% 50'sini filtreledi. Cevap nefes alabilirlikte yatıyor. Maskenizden nefes almanın ne kadar kolay olduğu, maskenizi ne kadar rahat ve dolayısıyla ne kadar uzun süre takacağınızı etkileyecek önemli bir faktördür.

Amaç, olabilecek en kısa sürede maske üretmek olduğu için, bazı hazır giyim fabrikaları, maske üretmek için tesislerini değiştirmektedirler ve maske üretimi için üç katmanlı süprem pamuklu kumaş kullanıyorlar. Bu maskelerin korona virüsüne karşı ne kadar etkili olacağı belirsizdir.

Şimdilik filtreleme sorunu çözülse bile, nefes alabilirlik bir soru işareti olmaya devam etmekte, kumaş maskelerin tüm performans beklentilerini karşılaması zor görünmektedir.

Ancak, Ar-Ge ve hızlandırılmış araştırma çalışmalarıyla birlikte, kumaşların gelecekte bir maskedeki tüm performans kriterlerini karşılayabileceğini söyleyebilir miyiz?

Paylaş

Popüler Haberler