Korona Pandemisinin Global Tekstil Endüstrisine Etkisi

İş dünyası, geçmiş 100 yılda görülmemiş şekilde küresel bir sağlık kriziyle karşı karşıyadır. Hızlı yayılan Koronavirüs hastalığı (Covid 19) insanların acı çekmesine, küresel ekonominin zarar görmesine ve insanların günlük yaşamlarının aksamasına sebep oluyor. Endüstriler üzerindeki ekonomik etki, hem işverenlerin hem de çalışanların iş ve geçim kaynaklarını aynı şekilde etkilemiştir.

Korona Pandemisinin Global Tekstil Endüstrisine Etkisi

Tarih: 15 Mayıs 2020

16-28 Nisan 2020 arasında ITMF (Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu), kendi üyeleri ve bağlı şirketleri ile dernekler arasında Korona salgınının küresel tekstil değer zinciri üzerindeki etkisi, özellikle de mevcut siparişler ve 2020’de beklenen ciro hakkında üçüncü bir anket gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından toplam 600 şirket katıldı.

Dünya genelinde, mevcut siparişler ortalama% 41 azaldı.

​Doğu Asya'daki siparişler diğer bölgelere (% 40 ve daha fazla düşüş) göre daha az (% 28) düşüş gösterdi. Bu bölgenin korona krizi tarafından vurulan ilk bölge olduğu gibi, ilk önce toparlanan bölge olduğu da varsayılabilir. Özellikle Çin ve Kore salgını başarılı bir şekilde kontrol altına alabildi. Son birkaç hafta içinde, Çinli tekstil şirketlerinin çoğu üretimi önemli ölçüde artırdı. Aynı şekilde, perakende mağazaları yeniden açıldı ve Doğu Asya ülkelerinde tüketim yeniden artmaya başladı. Mağazalar tekrar açıldıktan sonra Çin, Kore ve diğer yerlerde tüketim davranışının nasıl olacağı belirsizliğini koruyor.

2020 yılında dünya çapında beklenen ciro, 2019 yılının ortalamasına göre % 33 azaldı.

​Avrupa'daki şirketler 2020 yılında cironun ikinci ankette bildirilen % 33'ten çok daha iyi bir rakamla “sadece” %22 oranında azalmasını bekliyor. Doğu Asya'daki şirketler cironun ikinci anketteki (%24) bildirilene yakın şekilde %26 oranında düşmesini bekliyor. Diğer yandan, şirketlerin Güney Doğu Asya ve Güney Asya'daki ciro beklentileri önemli ölçüde bozulmuştur. Bu bölgeler Korona salgınından geç etkilendi ve bu nedenle tam etki gecikmeli olarak hissedildi. 2019 yılına kıyasla, 2020 için beklenen ciro Güney Doğu Asya'da % 38'e ve Güney Asya'da % 31'e düştü. Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'daki ciro beklentileri ikinci anketten bu yana pek değişmedi.

Zorluklar:

  • Yeterince likidite sağlamak
  • Tedarik zincirinin bozulması
  • Belirsizlik

Fırsatlar:

  • Tıbbi tekstil üzerine odaklanan çeşitlendirme hakkında giderek daha fazla düşünmek
  • Organizasyon ve üretim süreçlerinin düzenlenmesi
  • Mevcut tedarik zincirlerinin yeniden değerlendirilmesini hızlandırmak
  • Dijitalleşmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilir üretime yatırım yapmak

Devlet teşviği:

  • Birçok şirket, hükümetlerin destek politikaları olsa bile, çok az ya da hiç yardım almamaktadır
  • Devlet desteği şunları içerebilir:
      - düşük faizli ve ertelenmiş geri ödemeli krediler
      - ertelenmiş vergi ödemeleri
      - ertelenmiş sosyal güvenlik ödemeleri
      - kısa çalışma planları
      - enerji maliyetlerinin düşürülmesi

En büyük rahatlama, perakendeciler / markalar, siparişleri tek taraflı olarak iptal etmek yerine, gevşeyen krizde tedarikçileriyle olan uyumu müzakere ettiklerinde ortaya çıkmaktadır

Kaynak: ITMF, 29 Nisan 2020

Paylaş

Popüler Haberler